Recenzie: "Harry Potter and the Cursed Child"

sâmbătă, 27 august 2016

| | | 0 comentarii

Descriere:

Pentru Harry Potter mereu a fost greu să fie el însuşi, iar acum, când lucrează până la epuizare la Ministerul Magiei, are soţie şi trei copii care merg la şcoală, nu e cu mult mai uşor. 
În timp ce Harry se războieşte cu un trecut care refuză să rămână unde îi este locul, fiul lui cel mic, Albus, luptă şi el cu greutatea unei moşteniri de familie pe care nu şi-a dorit-o niciodată. Când trecutul şi prezentul se contopesc ameninţător, şi tatăl, şi fiul descoperă un adevăr incomod: uneori întunericul vine de unde nu te aştepţi.

Recenzie: 

  Hei, hei, hei! Acum câteva zile am citit mult aşteptata carte, "Harry Potter and The Cursed Child", de Jack Thorne şi John Tiffany pentru că, da, cartea aceasta nu este scrisă de J.K. 

Rowling, ci doar acceptată... 
    Pot să spun, pentru început că, pentru mine, aceasta nu este în niciun caz a opta carte din seria Harry Potter, ci doar un fan fiction. Stilul lui J.K. lipseşte în mare parte, un lucru ce îi aduce un mare minus cărţii.
   Ca să fiu mai clară, o să fac două liste, una cu ce mi-a plăcut la carte şi cealaltă cu ce mi-a displăcut. O să dau nişte spoilere pentru cei ce nu au citit primele şapte  volume, asta e.

   Puncte forte:

  • am pătruns din nou în lumea aceasta magică şi m-am reîntâlnit cu personajele pe care le întrăgesc atât de mult.
  • Scorpius, fiul lui Draco, este exact opusul a tot ce ştiaţi despre familia Malfoy. Este un băiat foarte deştept, puţin naiv aş zice, nu ştiu de ce dar mi-a adus aminte de Neville. Este personajul meu preferat din această carte, cu siguranţă. Modul lui de a fi, felul în care înfruntă problemele fără să se plângă, inteligenţa lui şi bunătatea lui m-au făcut să îl îndrăgesc atât de mult.
  • Deşi acţiunea cărţii mi-a pus destul de multe semne de întrebare pot să spun că a fost o lectură foarte bună şi s-a citit foarte repede (ca toată seria Harry Potter, de altfel).
  • Bineînţeles, umorul este nelipsit, Ron fiind mai glumeţ ca niciodată. 
  • Suspansul, de altfel, a fost nelipsit, deşi nu la fel de intens ca la celelalte cărţi,
  • Mi-a plăcut idea de a te întoarce a timp !!! (lucru pe care se bazează cam toată acţiunea cărţii) !!!

Puncte minus:

  • În primul şi în primul rând, nu am citit ceva scris de J.K. Rowling şi acest lucru s-a simţit foarte mult. Cum am zis şi la început, a fost ca şi cum aş fi citit fan fiction
  • Aş fi preferat ca seria asta să se fi oprit la al şaptelea volum. Pur şi simplu mă zgârie pe creier când văd pe goodreads 

    "Harry Potter and the Cursed Child - Parts One and Two (Harry Potter #8)". Pentru mine seria HP s-a oprit la al şaptelea volum, clar.

  • Spoiler: În această carte aflăm, să zic aşa, ceva ce s-a întâmplat în ultima carte din seria HP, nu vreau să dau spoilere mai mari dar lucrul pe care îl aflăm mi s-a părut foarte puţin plauzibil şi puţin (sau puţin mai mult) ciudat.
  • Alt mic spoiler: Lipsesc foarte multe personaje. Adică, în această carte nu este pomenit nicăieri Teddy Lupin, Luna, George Weasley şi mulţi alţi. Chiar aş fi vrut să aflu ce s-a mai întâmplat cu ei.
  • Unele personaje au evoluat într-un mod la care nu m-aş fi aşteptat, într-un fel. Adică, m-aş fi aşteptat la mai mult din partea lor, iar aici mă refer la Ron. 
  • Mi-a fost dor de descrierile lui J.K.
  • Aş fi vrut să aflu mai multe despre familia lui Hermione, despre relaţia ei cu Ron şi despre copii ei.
  • M-a deranjat într-o oarecare măsură faptul că Albus se plângea mereu că este extrem de greu să fi fiul lui Harry Potter. I-am înţeles până la un anumit punct problemele dar, dintre el şi Scorpius, cred că Albus a avut noroc de o familie mult mai bună şi înţelegătoare, zic eu. 
În concluzie, cartea a fost una bună şi nu prea. I-am dat pe goodreads patru stele şi asta doar pentru că am reintrat din nou în lumea Harry Potter şi am simţit (într-o măsură mai mică, cei drept) magia. Totuşi, dacă  mai gândesc mai bine, rating-ul meu ar fi, mai degrabă 3.5/5. Cartea se va traduce şi la noi (în caz că nu s-a tradus deja) şi o veţi găsi cel mai probabil la editura Arthur

Recenzie: "Elias şi spioana cărturarilor"

luni, 18 iulie 2016

| | | 0 comentarii

Titlu: "Elias şi spioana cărturarilor"

Titlu original: "An ember in the ashes"

Autor: Sabaa Tahir

Editura: Art

Colecţia YoungArt

Nr. pagini: 562











SINOPSIS:



    Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – si, in secret, cel care isi doreste cel mai putin sa se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat sa participe la o competitie nemiloasa al carei castigator va fi desemnat imparat.     
    Laia face parte din clanul Carturarilor, inrobit de multi ani de catre Razboinici. Cand fratele ei este arestat sub acuzatia de tradare, Laia ia legatura cu miscarea de rezistenta impotriva asupritorilor, in speranta ca ii vor elibera fratele. In schimbul ajutorului, rebelii ii cer sa se strecoare in Academie si sa spioneze pentru ei.
    Cand Elias si Laia se intalnesc, isi vor da seama ca legatura dintre ei este mult mai puternica decat ar fi crezut vreodata si ca soarta Imperiului se afla in mainile lor. Destinele li se incruciseaza intr-o poveste care se citeste cu sufletul la gura, despre curaj, iubire, loialitate si libertate, intr-o lume in care totul le este potrivnic.



Părerea mea:



    Aş vrea să încep prin a vă spune că mă aflu într-un reading slump groaznic. Cred că am început vreo cinci cărţi săptămâna trecută şi le-am abandonat pe toate, cu excepţia uneia, iar acum m-am gândit că nu ar fi rău dacă i-aş face o recenzie. 

   Eu una ador distopiile, cărţile care ne introduc în lumi noi, fascinante şi cât mai diferite de lumea noastră. Ei bine, "Elias şi spioana cărturarilor" este o distopie grozavă, poate chiar una dintre cele mai bune, din punctul meu de vedere. 

   Cartea este scrisă din două perspective: cea a Laiei, o cărturăreasă care pierde tot ce are mai de preţ când se face o razie la ea acasă: bunicii ei sunt ucişi şi fratele său este dus la închisoare. Laia încearcă să îşi salveze fratele şi se aliază cu rezistenţa. Cei din rezisteţă îi spun că îi vor oferi ajutorul în schimbul unei "mici" favori, favoare despre care veţi afla dacă veţi citi cartea.

   De cealaltă parte îl avem pe Elias, cel mai bun soldat al Academiei militare Blackcliff şi cel care îşi doreşte cel mai puţin să fie acolo. Elias plănuieşte să dezerteze de ceva timp deoarece acesta nu îşi doreşte să devină o maşină care ucide oameni fără niciun fel de resentimente, o Mască, ci vrea să trăiască liber şi să se debaraseze de toată violenţa lângă care a trăit.  

   Elias a devenit unul din personajele mele masculine preferate, i-am admirat curajul, modul de a lupta, puterea şi convingerile. Mi-a plăcut că el era printre puţini războinici (poate chiar singurul) care îi considera pe cărturari oameni, pentru că, în societatea lor, cărturarii erau trataţi ca nişte sclavii, sau poate chiar mai rău. 

  Pot să spun că mi-au plăcut mult mai mult titlul şi coperta originală, dar este ok şi coperta reeditată (prima nu mi-a plăcut deloc). 

  Mi-e greu să cred că acesta este un roman debut, pentru că este de-a dreptul extraordinar, abia aştept volumul doi. Cred că sunt multe lucruri de lămurit cu privinţă la poveste pentru că finalul este unul deschis.

   Mi-au plăcut cuplurile prezente în această carte. Combinaţia Laia-Elias este de-a dreptul explozivă, dar şi Keenan este pe placul meu, însă pe Helene nu am  putut să o sufăr, pur şi simplu, deşi ştiu că fără ea multe lucruri nu s-ar fi întâmplat.


   În concluzie, mi-a plăcut foarte mult această carte, mi se pare un debut extraordinar şi sper să se facă şi un film după această carte. 



Citate

"Bunica spunea mereu că atâta timp cât există viaţă, există şi speranţă."
"Există două feluri de vinovăţie, îi zic încet. Una înseamnă o povară, cealaltă îţi oferă o menire. Lasă-te hrănit de vina ta. Las-o să-ţi aminească cine vrei să fii. Trage o linie în mintea ta şi n-o mai depăşi niciodată. Ai un suflet. E schilodit, dar există. Nu-i lăsa să ţi-l ia de tot, Elias!"
 "-Viaţa nu este întotdeauna aşa cum credem noi că va fi, zice Cain. Eşti un tăciune care mocneşte în cenuşă. Elias Veturius. Te vei aprinde şi vei arde, vei face ravagii şi vei distruge. Nu poţi schimba asta. Nu poţi opri asta."
"-Eşti complexă, Laia. Eşti plină de viaţă, de întunecimi, de forţă şi de spirit. Eşti aşa cum visezi. Vei arde, pentru că eşti un tăciune aprins ascuns în cenuşă. Acesta este destinul tău."
"Frica îţi este duşman doar dacă îi permiţi." 



RECENZIE: "Departe de lumea dezlănţuită" de Thomas Hardy

marți, 31 mai 2016

| | | 0 comentarii

Titlu: "Departe de lumea dezlănţuită"
Titlu original: "Far from the Madding Crowd"
Autor: Thomas Hardy
Nr. pagini: 472
Anul apariţiei: 2007
Anul primei apariţii: 1874


La jumatatea epocii victoriene, intr-o perioada de avant a economiei liberale, cand Anglia devenise prima putere industriala a lumii, Thomas Hardy reconstituie cu nostalgie, intr-o cuprinzatoare fresca romanesca, climatul spiritual al Angliei patriarhale. In cuvintele unei remarcabile scriitoare ca Virginia Woolf, Departe de lumea dezlantuita ne dezvaluie cealalta latura a spiritului uman, partea intunecata, care se revela in singuratate, iar nu cea luminata, care se arata in societate.


RECENZIE

   În ultimul timp am început să citesc multe cărţi din literatura clasică şi nu îmi pare deloc rău. "Departe de lumea dezlănţuită" este o carte despre o poveste de dragoste neîmpărtăşită, despre viaţa liniştită de la ţară şi despre alegeri greşite.
   Personajul meu preferat, a fost cu siguranţă Gabriel Oak. La începutul romanului acesta este un fermier tânăr dar, nu după mult timp acesta ajunge să îşi piardă toate oile într-un accident cumplit.
    Acesta o întâlneşte pe Batsheba în perioada în care era încă bogat, şi o cere de soţie. Aceasta îl refuză pe motivul că aceasta consideră că nu are nevoie de un bărbat.
   Rolurile se schimbă şi, precum am spus, Oak îşi pierde ferma iar Batsheba primeşte o fermă drept moştenire de la unchiul său. Soarta face ca cei doi să se întâlnească din nou, iar Oak ajunge să fie angajat ca oier la ferma Batshebei. În viaţa Batshebei apar mai mulţi pretendenţi iar ea face alegeri din ce în ce mai greşite, chiar dacă Oak încearcă să o sfătuiască şi să o prevină de fiecare dată.
 
 A fost o carte mai diferită faţă de ceea ce am citit până acum. Pot să spun că mi-a plăcut destul de mult. Finalul a fost bun dar, personal mi s-a părut cam tras de păr. Mi-a plăcut stilul lui Hardy, mi-au plăcut peisajele prezentate în  carte şi, doamne, Gabriel Oak este printre personajele mele masculine preferate.










RECENZIE: "Probabilitatea statică de a te îndrăgosti la prima vedere"

luni, 23 mai 2016

| | | 0 comentarii
"Probabilitatea statistica de a te indragosti la prima vedere" De Jennifer E. Smith

Titlu: "Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere"
Autor: "Jennifer E. Smith
Nr. pagini: 256
Editura: Epica


DESCRIERE


Cine si-ar fi inchipuit ca patru minute ar putea schimba totul? Pentru tanara de saptesprezece ani, Hadley Sullivan, aceasta zi pare sa fie una dintre cele mai rele de pana acum...
Tocmai a pierdut avionul, este blocata in aeroportul JFK din New York si e pe cale sa intarzie la nunta propriului ei tata, care se casatoreste, pentru a doua oara, la Londra, cu o femeie pe care n-a vazut-o in viata ei. Apoi, asteptand sa se imbarce in urmatorul avion, il intalneste pe Oliver. E britanic. Si e foarte dragut. Si o va insoti in noul ei zbor.
Calatoria de-o noapte trece cat ai clipi, iar Hadley si Oliver se pierd unul de altul in aglomeratia din aeroport, la sosire. Ii va aduce oare soarta din nou impreuna? Desfasurata pe parcursul a douazeci si patru de ore, povestea lui Hadley si a lui Oliver ne vorbeste despre relatiile de familie, despre a doua sansa si despre dragostea la prima vedere.
O carte de pe lista New York Times Editors’ Choice.

RECENZIE

    Am sentimente amestecate legate de cartea aceasta. Am terminat-o acum ceva timp şi pot să spun că, imediat după ce am terminat-o, mi-a plăcut, dar acum, privind în urmă, nu mi se pare o lectură chiar atât de grozavă. 
   Nu ştiu de ce dar eu aveam aşteptări destul de mari de la cartea aceasta, mai ales că am auzit că se va face (sau s-a făcut) un film. A fost o carte drăguţă, de vară. 

  Au fost câteva citate care mi-au plăcut şi, lucrul care m-a atras foarte mult, este apariţia romanului "Prietenul nostru comun" scris de Charles Dickens, romanul pe care Hadley l-a primit de la tatăl ei dar refuză să îl citească
"Şi, o, există în viaţa asta zile pentru care merită să trăieşti şi pentru care merită să mori" 
-"Prietenul nostru comun"-Charles Dickens 
  Protagonista nu este foarte apropiată de tatăl ei deoarece părinţii ei sunt divorţaţi iar tatăl ei locuieşte peste ocean cu viitoatea nevastă. Hadley este invitată un weekend la nunta tatălui său, iar, în avion, îl întâlneşte pe Oliver (Twist, dacă tot vorbim despre Dickens)
   Romanul urmăreşte povestea celor doi. Personajele mi-au plăcut foarte mult. Hadley poate nu e personajul meu preferat din toate cărţile pe care le-am citit dar m-am apropiat cât de cât de ea. În schimb, Oliver m-a vrăjit de la prima pagină în care l-am întâlnit.
  În concluzie, a fost un roman bun, drăguţ dar parcă voiam mai mult. Îmi pare rău să spun că pentru mine nu a avut nimic WOW dar aici părerile pot fi împărţite. Mi-a plăcut povestea celor doi, mi-a plăcut romantismul prezent în carte. Din nou, mă aşteptam la un sfârşit mai altfel, care să mă dea pe spate, dar nu a fost aşa. Repet, nu a fost deloc o carte proastă, din contră, aştept să o citiţi şi voi şi să îmi spuneţi părerea despre această carte


CITATE:



"-Sunt nori cumulus. Ştiai asta? -Sunt sigură că ar fi trebuit să ştiu.-Sunt cei mai tari.-Cum adică?-Pentru că arată exact aşa cum ar trebui să arate norii în felul în care îi desenezi când eşti copil. Ceea ce e drăguţ,ştii? Adică soarele nu arată aşa cum îl desenezi.
"

 "Dragostea e cel mai ciudat şi mai ilogic lucru din lume"
"Există mereu un decalaj între arsură şi usturimea ei, între durere şi conştientizare." 



   " E preferabil să ai un lucru bun şi să-l pierzi sau să nu-l fi avut niciodată?"

-Charles Dickens. 

RATING: 

RECENZIE: "Obsidian" de Jennfier L. Armetrout

duminică, 22 mai 2016

| | | 0 comentarii
obsidian-lux-vol-1_1_fullsize
Titlu: "Obsidian"
Seria: "Lux"
Autor: Jennifer L. Armetrout
Nr. pagini: 384
Editura: Leda


DESCRIERE:


Inceputurile sunt intotdeauna dificile.
Cand ne-am mutat in Virginia de vest, chiar inaintea ultimului meu an de liceu, ma resemnasem sa am de-a face cu accente ciudate, acces intermitent la internet si teribil de multa plictiseala… pana cand am dat cu ochii de vecinul meu sexy, inalt si cu ochii de un verde straniu. Lucrurile pareau deja sa mearga mai bine.
Si pe urma a deschis gura. Daemon este enervant. Arogant. Imi vine sa-l omor. Nu ne intelegem deloc. Absolut deloc. Dar cand un strain ma ataca si Daemon efectiv face timpul sa incremeneasca doar cu o simpla miscare a mainii, ei bine, ceva… neasteptat se intampla.
Vecinul meu extraterestru sexy a lasat o urma pe mine. Da, ati auzit bine. Extraterestru. Se pare ca Daemon si sora lui Dee au o galaxie de inamici care vor sa le fure abilitatile, iar atingerea lui Daemon ma face sa stralucesc asemenea luminilor din Las Vegas.
Singurul fel in care pot ramane in viata in toata povestea asta este sa stau cat mai aproape de Daemon, pana cand amprenta vrajii extraterestre dispare de pe mine.

Asta daca nu-l omor mai intai.

Părere personală:

 „Obsidian” chiar m-a surprins… Eu sunt o mare fană a cărţilor fantasy şi chiar aveam nevoie de ceva original. „Obsidian” are de toate, chiar de toate. La început, nu aveam mari aşteptări dar în timp ce citeam mi-a părut rău că nu m-am apucat de cartea asta mai devreme…
Personajul principal, Katy are obsesie pentru cărţi şi are, de asemenea, un blog. Extraordinar. În plus, Daemon e un personaj extrem de interesant. Au fost momente în care l-am urât, şi altele în care l-am iubit. Băiatul ăsta era cu adevărat de pe altă planetă.
Personajele secundare au fost la fel de bine conturate. Dee a fost una din preferatele mele … Caracterul ei, total opus faţă de cel al lui Daemon, m-a făcut să o îndrăgesc foarte mult..
Certurile dintre Daemon si Katy au dat o notă amuzantă romanului. Katy e o fată grozavă, deşi uşor timidă, e puternică şi face faţă uşor replicilor piperate oferite de Daemon.
În ansamblu, cartea a fost grozava. Ceva nou pentru mine. Am citit şi următoarele două volume şi o să le fac o recenzie cât mai curând. Vă invit să o citiţi, nu o să regretaţi.

CITATE:

”Frumusețea lor e trecătoare. E ca o carcasă sub care nu se ascunde decât goliciune și umbră.”
”Am ajuns la concluzia că în general oamenii frumoși, adică cei cu adevărat frumoși, și pe dinăuntru și pe dinafară, nu sunt niciodată conștienți de efectul pe care îl produc. ”

 RATING:


The asking books tag

| | | 0 comentarii
1. Cartea/poveștile preferate din copilărie?

Când eram copil îmi plăceau mult poveştile clasice, dar cartea care mi-a descris apetitul pentru citit a fost "Aventunrile lui Tom Sawyer".

2. Ce citești acum?

"Isla şi fericirea până la adânci bătrâneţi", am ales ceva mai uşor şi, în plus, îmi doream de mult timp să citesc această carte.

3. Ce carte vrei să cumperi, dar aștepți o reducere masivă?

Vreau să îmi cumpăr mai multe cărţi dar cel mai mult îmi doresc "Eleanor & Park" şi "Fangirl" de Rainbow Rowell.



4. Obiceiuri rele în ceea ce privește cărțile?
Nu am.
5. Ce carte aștepți să citești cu nerăbdare?
Hm, vreau să citesc "Origin" din seria Lux.
6. Ai un  e-reader?
Nu.
7. Preferi să citeși o singură carte sau mai multe în același timp?
Mai multe, mereu am citit mai multe cărţi în acelaşi timp. 
8. Ți s-au modificat obiceiurile în ceea ce privește cititul de când ai un blog?
Nu, poate dacă aş posta mai mult pe blog s-ar schimba ceva, dar aşa nu.
9. Ultima carte pe care ai citit-o și ți-a plăcut mult.
"Jane Eyre", i-am făcut şi o mică recenzie.
10. Cartea preferată pe care ai citit-o anul acesta.
Nu am o carte, ci o serie. Spre ruşinea mea, abia anul acesta am apucat să citesc "Harry Potter" şi a devenit una din seriile mele preferate.
11. Unde îți place să stai atunci când citești?
Peste tot, pentru mine nu contează locul.
12. Cel mai incomfortabil loc unde ai citit?
Nu ştiu, în general nu pot citi dacă este multă gălăgie într-o cameră.
13. Poți să citești în autobuz?
Eu una nu prea merg cu autobuzul, deci nu am încercat.
14. Unde, în natură, ți-ar plăcea să citești/citești?
Oriunde.
15. Ce reguli ai atunci când împrumuți cărți?
Să aibă grijă de ele, să nu noteze nimic, vreau să le primesc înapoi exact aşa cum le-am dat.
16. Ai împrumutat cărți vreodată?
Da, de la bibliotecă, în general.
17. Scrii ceva pe marginea filelor din cărți?
Nu.

 
18. Chiar dacă este o carte veche?
Nu scriu nimic.
19. În ce limbă preferi să citești?
În română, mi se pare cel mai comod.
20. Ce te face să iubești o carte?
Depinde, pot iubi o carte datorită acţiunii originale sau datorită personajelor.
21. Ce te inspiră să recomanzi o carte?
Dacă o carte mi-a plăcut o recomand mai departe, desigur, nu toţi avem aceleaşi gusturi.
22. Genul favorit?
YA, fantasy şi clasic. +ador cărțile polițiste 

23. Genul pe care îl citești foarte rar este?
SF.
24. Ce ai alege între a lectura cărți propuse de profesorul de istorie, de fizică, de geografie sau de biologie?
Nu cred că materia pe care o predă profesorul contează. Dacă acele cărţi pe care le recomandă au de a face cu materia respectivă aş alege istoria.
25. Ai citit vreodată o carte stand-alone?
Da.

26. Coperta preferată a unei cărți.

"Regina roşie", deşi nu am apucat încă să citesc cartea.

27. Cartea/seria preferantă momentan?

Harry Potter.

28. Gustarea preferată atunci când citești este?

Ciocolata 

29. Numește un caz în care spoilerele ți-au ruinat cititul?

Am dat de un spoiler cu privire la ultima carte din seria Divergent, mi-a tăiat tot cheful.

30. Cât de des ești de acord cu anumite critici aduse unei cărți?

Depinde de carte.

31. Cum te simți atunci când scrii recenzii negative?

Nu am scris multe recenzii, am ales să scriu doar despre cărţile care mi-au plăcut, deocamdată.

32. Dacă ai putea să citești într-o limbă de mult pierdută care ar fi aceea?
Nu ştiu.

33. Cartea ce te-a făcut să treci prin cele mai multe emoții.
  "Jane Eyre".


34. Cartea din cauza căreia ești nervoasă și te temi să o începi.

Nu am nicio carte de care să mă tem să o încep.

35. Poetul favorit.

Nu sunt o fană a poeziilor, îmi place Eminescu,  Whitman.

36.Câte cărți îți fac cu ochiul momentan?

Multe.

37. Cât de des returnezi cărțile bibliotecii fără să le citești?

Niciodată.

38. Personajul preferat dintr-o carte.

Ah, mi-e foarte greu să aleg. Să fie Hermione sau Luna din HP? Sau Tobias din Divergent? Sau St. Clair din "Anna și sărutul franțuzesc"? E imposibil să aleg.
39. Răufăcătorul preferat dintr-o carte.
Warner din "Spulberă-mă"
40.Ce cărți ai vrea să citești în vacanță?
În vacanță vreau să citesc foarte multe cărți, de toate genurile.
41. Cât de mult ai rezistat fără să citești? 
Toamna trecută am avut un reading slamp de o lună.
42. Numește o carte pe care nu ai putut să o termini!
"Creanga de aur"
43. De ce anume ești distras cu ușurință atunci când citești?
Depinde ce citesc, uneori nu există nimic care să mă poată despărți de carte .
44. Ecranizarea favorită a unei cărți.
"Dacă aș rămâne", altceva nu îmi vine în minte.

45. Cea mai dezamăgitoarea ecranizare a unei cărți.
Insurgent, nici cartea nu a fost preferata mea dar voiam mai mult de la film.

46. Cei mai mulți bani pe care i-ai cheltuit deodată într-o librărie.
În general, comand online iar suma nu este foarte mare, în general mă opresc la câteva cărți pe care mi le doresc de mult timp. 
47.Cât de des sari peste paragrafe doar ca să citești mai repede?
Nu fac asta.

48.Care este motivul pentru care ai renunța la o carte, deși ești la jumătate?
De obicei încerc să termin cărțile dar dacă nu mă prinde acțiunea și mi se pare că această carte nu poate să mă surprindă în niciun fel, o las baltă. 
49. Îți place să păstrezi cărțile în ordine?
Da.

50. Preferi să păstrezi cărțile sau să le dai altcuiva după ce le citești?
Le păstrez .
51. Sunt cărți pe care le-ai evitat până acum?
Nu chiar.
52. Numește o carte ce te-a făcut furios!
Nu știu. 
53. O carte ce nu credeai că îți va plăcea, dar ți-a plăcut!
"Alchimistul" de Paulo Coelho
54. O carte ce credeai că îți va plăcea, dar nu ți-a plăcut. 

Nu îmi vine niciuna în minte, nu am întâlnit asemenea probleme.

Recenzie: "Jane Eyre" de Charlotte Bronte

marți, 19 aprilie 2016

| | | 0 comentarii





Titlu: Jane Eyre

Autor: Charlotte Bronte
Nr. pagini: 560
An aparitie: 2013
Editura: Corint
Categorie: Literatură Universală






Recenzie

    Jane Eyre este una din cele mai frumoase cărţi scrise vreodată. Deşi eu nu sunt o fană a cărţilor clasice pot spune că stilul autoarei şi povestea în sine m-a vrăjit. 
    Romanul o are ca protagonistă pe Jane Eyre, o orfană care locuieşte mai întâi cu mătuşa ei, doamna Reed, iar mai apoi este trimisă la şcoala Lowood. Pot spune că primul lucru care te atrage la această carte este modul în care este scrisă. Charlotte Bronte are un mod aparte prin care descrie sentimentele personajului principal. 
    Deşi are un număr destul de mare de pagini, pot spune că această poveste s-a terminat prea repede iar în momentul în care am ajuns la ultima pagină îmi doream mai mult. 
    Am văzut şi filmul dar nu este nici pe departe la fel de bun ca şi cartea. 
    Nu m-am ataşat de Jane Eyre, ci, pentru câteva zile am fost în pielea ei. Nu ştiu ce să mai spun despre această carte extraordinară, cred că este una dintre cărţile pe care orice om trebuie să le citească măcar o dată în viaţă.

Citate:

''Este inutil să spui că fiinţele omeneşti ar trebui să se mulţumească doar cu linişte; ele au nevoie de acţiune şi dacă nu o pot găsi, o crează.''
„Nu cred ,domnule, că aveți dreptul să-mi porunciți numai pentru că sunteți mai bătrân sau pentru că ați cunoscut lumea mai bine decât mine. Dreptul de a vă aroga aceasta superioritate depinde de felul cum v-ați folosit timpul și experiența.” 
„Presimțirile sunt niște lucruri ciudate – la fel sunt și simpatiile, la fel și semnele; și toate trei, îmbinate, alcătuiesc o taină a cărei cheie omenirea nu a găsit-o încă. Niciodată în viață nu am râs de presimțiri, căci am avut unele ciudate.”